Centrum Agáta pomůže obětem domácího násilí
3. ledna 2022 Tiskové zprávy

Centrum Agáta pomůže obětem domácího násilí

Diecézní charita České Budějovice provozuje Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím s celokrajskou působností. Své služby se chystá ještě více rozšířit.

Od ledna 2022 se intenzivně buduje díky podpoře z Norských fondů nové centrum, které pomůže a podpoří osoby ohrožené domácím a genderově podmíněným násilím – Centrum Agáta. „Centrum zpřístupní pomoc a podporu obětem násilí. Navážeme na dlouholetou tradici Intervenčního centra, se kterým budeme intenzivně spolupracovat a dojde tak k propojení dobré praxe. Zároveň vznikne specializovaná služba zaměřující se na osoby ohrožené genderově podmíněným násilím. Tato služba v současné době v Českých Budějovicích chybí,“ uvádí Nikola Novotná Marková, vedoucí centra Agáta.

Pro klienty zajistíme komplexní pomoc
Nové centrum má za cíl komplexně pomoci obětem domácího a genderově podmíněného násilí a preventivně působit na veřejnost a zamezit tak vzniku negativního jednání či násilí. „Budeme poskytovat psychoterapie pro osoby ohrožené násilím a také terapie pro děti z těchto rodin. Z dosavadní praxe Intervenčního centra cítíme potřebu pracovat i s dalšími aktéry domácího a genderově podmíněného násilí, to jsou právě děti. Je to hlavně z důvodu předcházení přenosu negativních vzorců chování a jejich časté traumatizace,“ doplňuje vedoucí centra.

Bezplatné psychoterapie budou dostupnější a bude tak možné poskytovat komplexní pomoc. V centru bude nabízena také právní pomoc, a to včetně možnosti bezplatného právního zastupování. „Osoby ohrožené domácím a genderově podmíněným násilím jsou totiž často zcela bezpříjmové. Proběhne také série besed a dvě konference. Ty mají za úkol informovat jak laickou, tak odbornou veřejnost o násilí a problematice s ním spojené,“ uzavírá Nikola Novotná Marková.

Norway_grants